Az inteligencia mérése

Az első kísérletek az inteligencia méréséről a 19. században jelentek meg, mikor az IQ -t az agy nagyságának mérésével határozták meg. Manapság más módszereket használunk az IQ leméréséhez - inteligencia tesztek. 

Az első kísérletek az inteligencia méréséről a 19.században jelentek meg, mikor az IQ-t az agy nagyságának mérésével határozták meg. Manapság más módszereket használunk az IQ leméréséhez - inteligencia tesztek. Az inteligencia lemérését a tesztek segítségével először Alfréd Binet használta és ezek a tesztek a gyerekek részére voltak kijelölve. Azótától a tesztek modernizálva voltak,kijavítva és tovább fejlesztve a mai alakjukhoz, ahol az IQ-t minden egyes korosztály tesztelni hadja.

 

Tesztelt területek

Ma az inteligencia mérésére többféle psichológiai teszteket használunk, amelyek szakemberek álltal vannak kialakítva erre a problématikára és elsőbbségbe veszik ezt a területet : érzékelő és vizuális inteligencia, kommunikációs és nyelvi inteligencia, technikai tehetségek és praktikus inteligencia és logikus gondolkozás és matematikai inteligencia. 

 

Komplex és részletes tesztek

Az IQ tesztek vagy komplexek, amelyek mérik a többféle emberi tehetségeket nem csak az IQ-t (ide soroljuk pl.: analitikus tesztek, Army alfa és Army beta tesztek, az inteligencia struktúrájának a tesztje, Wechsler tesztjei, stb.), vagy részletes,  az inteligencia tesztjei, amelyek csak az IQ-t mérik le, főleg az általános inteligenciát. (ide tartozik a Dominó teszt, CF 1, CF 2, CF 3, teszt UNESCO,  progresszív mátrix és stb teszt).

 

Az IQ teszt részletei

Az IQ teszt össze van rakva néhány verbális szubtesztekből (ide tartozik pl. megértés, aritmetika, hasonlóság, szókincs stb.) és néhány teljesítményű szubtesztből (pl. az ábra befejezése, tárgyak össze szerelése, az ábrák elrendezése a megfelelő sorba,...).

IQ tesztek

Született inteligenciaTeszteljék le saját született inteligencia nagyságukat az egyedüli...

Numerikus intelligenciaA numerikus intelligencia tesztelése elsősorban a számokkal végzett...