Az inteligencia mérés története

Az inteligencia mérés kezdete a 19.század második felében jelent meg. Abban az időben a manapság ismert  IQ tesztek helyett  az inteligencia méréséhez használták a reakciós idők mérését,azaz milyen sebességgel reagál a személy a meghatározott érzéki ösztönre.

Az inteligencia mérésének kezdete

Az  inteligencia mérés kezdete a 19. század második felében jelent meg. Abban az időben a manapság ismert  IQ tesztek  helyett az inteligencia méréséhez  a reakciós idők mérését használták, azaz milyen sebességgel reagál a személy a meghatározott érzéki ösztönre. A végén mégis kiderült, hogy ez a reakciós idők mérése az inteligenciáról nem felel meg és hogy a tesztek eredményei nincsenek összefüggésben az előmenetelekkel az iskolában.

Inteligencia – tehetség megoldani a feladatokat

Fontos személyiség az  inteligencia mérés történelmében  Alfréd Binet volt, aki azt hitte, hogy létezik összefüggés az agy nagysága és az emberi inteligencia között, és ezért hosszú éven keresztül foglalkozott a tanulók agyának mérésével,akik átlagon feletti és átlagon aluli tehetségűek voltak. A lemért különbségek annyira kicsik voltak, hogy a hipotézis igazolására nem voltak kimutathatóak. Binet ezért kigondolt egy új inteligencia fogalmat – az inteligenciát fogásolta,mint megoldani a tehetséget a feladatokat és problémákat.

Hogy kell felismerni a tehetséges gyerekeket

Az új fogalom alapján Binet összeállított típus példákat a mindenféle életkorú gyerek csoportok részére. Ha a gyerek helyesen válaszol a kérdések  90%-ra , akkor tartva van,mint lelkileg egészséges és nagy valószínűséggel az iskolában jól fog tanulni. Binet meg akarta tudni, hogy lehet felismerni a tehetséges gyerekeket a kevésbé tehetségesektől,amelyekre speciális gondoskodást szükséges áldozni.

Ezzel egy új eszköz keletkezett, amivel meghatározták hány évvel van a gyerek lelkileg lemaradva,vagy előrehaladva, összehasonlítva az ő korabeliével. Összefüggésben ezzel az eszközzel keletkezett a fogalom mentális kor, amelyet  az inteligencia érték meghatározására használják,úgy értve inteligencia hányados – IQ (mentális kor/kronológ év x 100).

IQ tesztek

Az első IQ teszt megjelent  1905 évben és azon időn belül az IQ teszt  módosítva és kijavítva volt és ezekben a változtatott változatokban használjuk a mai napig. Az IQ tesztek  minnél gyakrabban voltak használva (például az  USA hadserege az első világháborúban használta, IQ-t mérték a jelentkezőknél a munkahelyekre).

Az inteligencia mérésére sok tesztek vannak, amelyek több mint egy órát vesznek igénybe.

IQ tesztek

Született inteligenciaTeszteljék le saját született inteligencia nagyságukat az egyedüli...

Numerikus intelligenciaA numerikus intelligencia tesztelése elsősorban a számokkal végzett...