Az inteligencia összetevői

Az inteligencia adottság megoldani a példákat, amelyet  szétválasztani lehet az egyenkénti összetevőkre – matematikai inteligencia, térbeli tájékozódás, 2D tájékozódás, verbális inteligencia, motorikus inteligencia és memória. A helyes IQ tesztnek tesztelni és mérni kellene az összes inteligencia összetevőit.

Az inteligencia adottság megoldani a példákat,amelyet szétválasztani lehet az egyenkénti összetevőkre – matematikai inteligencia, térbeli tájékozódás, 2D tájékozódás, verbális inteligencia, motorikus inteligencia és memória. A helyes IQ tesztnek tesztelni és mérni kellene az összes inteligencia összetevőit.

Az inteligencia született tehetség, azt jelenti, hogy nem lehet az ő nagyságát befolyásolni, de a modelles szituáció segítségével,vagy tapasztalatokkal tovább fejleszteni.

Az egyének általában nem mutatkoznak ki  az inteligencia egy területén, de jobb eredményeket érnek el az inteligencia több területén. Az inteligencia gyakran irányúl egy  pontosabb területre,amelyben többet kitűnik, mint másban. A fordítók és a költők kitűnnek a verbális inteligenciában, a műépítészek pedig a térbeli képzeleterő területén. Minden egyén a teszt kitöltésénél azt érzi, hogy a valamelyik kérdésekre könnyeben tud felelni, mint a többire.


Matematikai inteligencia

A matematikai inteligencia megmutatkozik például a logikus gondolkozású tehetségeknél és a logikus analizisú szituációknál és  problémáknál,vagy a matemetikai operációk helyes használatánál. Feladatok az IQ tesztekben gyakran sorszámú formában vannak, ahol valamelyik számok hiányoznak.

Matematikai inteligenciával mérhetik a feladatokat is a betűk pótlásánál, ha matematikai elve van.
Pl: pótolják be a következő betűt: O Q S T ...


Térbeli inteligencia

A térbeli inteligencia kifejezi, hogy az ember érzékeli a világot maga körül. Ezzel a magas  fejletséggel rendelkeznek pl. a műépítészek, vagy szobrászok. Feladatok erre az inteligencia típusra magába foglalják a három d objektumok forgását.


Vizuális „2D“ inteligencia

A vizuális inteligenciánál az optikus különbségek megkülönböztetéséről és részletességeiről a tárgyakon van szó.


Verbális inteligencia

A verbális inteligencia megmutatkozik a nyelvi érzékben az anyanyelvhez és az idegen nyelvhez a megfelelő szavak használatával, megérteni a szó értelmét és tehetségel megkülönböztetni a különbségeket a szavak értelmeiben. Gyakran ezzel a fajta inteligenciával rendelkeznek a fordítók,jogászok és költők.

A konkrét példák az  inteligencia típus megállapításához hasonlítanak pl. a szavak kiselejtezése,amelyek nem tartoznak a többi közé,vagy a szavak rész pótlása,hogy a végső szó értelmet adjon.


Motorikus inteligencia

motorikus inteligencia közé  besorolni lehet  pl. a mozgások koordinációját, szükség mozgásban lenni,vagy munka adottság és manipuláció különböző tárgyakkal.  Valamikor praktikus inteligenciának nevezzük.


Memória

A memória tesztelése  mint az inteligencia további összetevőjét csak ritkán tesztelik.

 

A kijelölt típusos példák csak illusztrációsak. A IQ tesztben a kérdések össze vannak rakva szakember segítségével az IQ mérésére és tesztelésére. Az IQ-TESTER weben készítjük az inteligencia egyes összetevőinek tesztjeit.

IQ tesztek

Született inteligenciaTeszteljék le saját született inteligencia nagyságukat az egyedüli...

Numerikus intelligenciaA numerikus intelligencia tesztelése elsősorban a számokkal végzett...